NAGIB, MEDNARODNI FESTIVAL EKSPERIMENTALNEGA GIBA 2009

Festival eksperimentalnega giba NagiB je nastal leta 2005 iz potrebe po širjenju sodobne plesne in gibalno eksperimentalne scene v Mariboru. Sodobno plesni potencial mesta Maribor in širše regije je velik, čeprav so delovni pogoji na tem področju marginalizirani in čedalje bolj skromni, kar je še posebej vidno v nenehni migraciji domačih ustvarjalk in ustvarjalcev.

NagiB vzpostavlja prostor za krepitev in nadaljni razvoj že obstoječe plesne scene z organiziranjem izobraževalnih dogodkov in s ponudbo kvalitetnih/vrhunskih stvaritev s področja sodobne plesne umetnosti. S tem krepi tesno sodelovanje lokalnih ustvarjalcev z ustvarjalci s celega sveta ter preko teoretskih in praktičnih delavnic spodbuja tako izmenjavo znanj kot njihov razvoj, poglobitev in nadgradnjo. Spoznavanje z drugačnimi pristopi h koreografiji, improvizaciji in dramaturgiji omogoča lokalnim ustvarjalcem kot tudi gostom festivala, da umestijo svoje delo v širši kontekst, da reflektirajo lastne ustvarjalne procese in na novo ovrednotijo svoje delo. V tem kontekstu spoznavamo, da je priprava »drugačnih vsebin«, prikaza »svežine« ustvarjalnih praks, ki so pogosto na meji med plesnim, performativnim in eksperimentalnim, v našem prostoru še kako pomembno, saj prav NagiB predstavlja številne neuveljavljene ustvarjalce, spregledana mesta v globalnem, kapitalističnem svetu, ki pa po svoji kakovosti nikakor ne zaostajajo za »vrhunskimi ustvarjalci«. Pripravili smo bogat program z izbranimi in za nas presežnimi predstavami v glavnem programu, spremljevalni program festivala NagiB pa prispeva pri širitvi publike, vzgoji najmlajših (otrok in dijakov) ter z organizacijo zabave z improvizacijskim napadom izzove domače plesalce k lastnemu ustvarjanju. Pomembno mesto zavzema tudi izobraževalni program, znotraj katerega pripravljamo letos dve delavnici; prvo namenjeno najmlajšim in drugo namenjeno plesalcem in plesnim pedagogom.

Priprava dodatnih vsebin delavnic in spremljevalnega programa se zdi za festival in občinstvo še kako pomembna, saj omogoča preplet vsebin, izmenjavo praks in znanja ter neposrednega povezovanja z zelo raznolikimi institucijami v Mariboru. Hkrati pa z omenjenim dejanjem jasno pokažemo tisto utopično željo, da bi mesto Maribor skozi sodelovanje in medsebojno delovanje zadihalo kot eno in ne kot sklop nepovezanih in tujih si subjektov.