top of page

Četrtek, 23.6.2022, ob 10:00 @ Kulturni inkubator – studio

Snježana Premuš in Anja Bornšek – DOTIKANJA
odprti format 1 – Taktilne podobe
raziskovalno izobraževalni sodobnoplesni projekt 

Avtorici Snježano Premuš in Anjo Bornšek druži premišljanje o somatsko-umetniških procesih in vztrajno prehajanje v globine razumevanja telesnosti. Da bi našli prostor, ki poganja ne samo telo, ampak tudi utelešeno misel, razvijeta povsem originalen pristop k manifestaciji materije skozi uprizoritveno umetnost. Poglobili se bosta v samo naravo komunikacije, ki jo razumeta kot akcijo-dialog in situacijo-srečanje. Posvečata se pojmu dotika. Skozenj gradita primaren odnos do sveta in ga širita v različne sfere dotikanja: otipljivo, oprijemljivo, korporealno, utelešeno, taktilno, zaznano/občuteno, efemeralno, prisotno/odsotno, daleč/blizu, intimno/skupno. Čeprav dialog in srečanje soustvarjata in potrebujeta zunanji prostor, se vendarle dotikata in spreminjata tudi notranje prostore.

 

Soavtorici in izvajalki: Snježana Premuš in Anja Bornšek

Produkcija in umetniško vodstvo: Snježana Premuš

Koprodukcija: Društvo Nagib, Zavod Federacija, Inštitut MA

Partnerji: Lutkovno gledališče Maribor, Bunker Ljubljana, GT22, DUM Ljubljana, MKC – Kulturni inkubator

Zana+Anja_foto Marcandrea.jpg

Snježana Premuš je študirala na London Contemporary Dance School, kjer je leta 1998 magistrirala iz koreografije. Leta 2012 je zaključila študij Body-Mind Centering in yoga (EAY), Moveus Berlin. V dvajsetletni plesni karieri je zaznamovala slovenski sodobni ples s številnimi avtorskimi predstavami, s katerimi je gostovala po festivalih in gledališčih tako doma kot v tujini. Leta 2009 je z Andrejo Podrzavnik in Gregorjem Kamnikarjem ustanovila zavod Federacija, kjer deluje kot umetnica, članica Kolektiva in od leta 2012 direktorica zavoda. V okviru večletnega raziskovalnega projekta Fizične manifestacije se ukvarja z vprašanjem telesnosti (telesne podobe) in s kolektivnim telesom. Zanima jo razvoj somatskih principov skozi telo in njihovih manifestacij ter načini soobstajanja in organiziranja. Razvija intrigantne predstave ter instalacije, ki preizprašujejo družbene prostore delovanja, izmenjave, sodelovanja, opazovanja. Za svoje delo v okviru Fizičnih manifestacij je prejela leta 2017 Nagrado Ksenije Hribar.


Anja Bornšek je plesalka, pedagoginja, ustvarjalka in mojstrica metode Body-Mind Centering. Diplomirala je iz sodobnega plesa na Salzburški plesni akademiji SEAD, opravila certificiran študij somatske metode Body-Mind Centering in končala magistrski študij pedagogike sodobnega plesa na frankfurtski univerzi HfMDK. Poučuje pretežno skozi spekter izkustvene anatomije in somatike, svoje delo pa razvija z metodologijo izkustveno-gibalnih raziskav ter improvizacije. Poučuje na Akademiji za ples v Zagrebu, na magistrskem programu "pedagogika sodobnega plesa" na HfMDK v Frankfurtu, v Tanzhaus NRW v Düsseldorfu itd. Zadnjih pet let tudi razvija in poučuje format za publiko Physical Introduction, s katerim raziskuje način bolj zavestne povezave med telesnostjo in percepcijo ter s tem intimnejšega razmerja med umetniškim delom in gledalcem. V letu 2021 je prejela Nagrado Ksenije Hribar v kategoriji perspektivna koreografinja. 
 

bottom of page