top of page

Ponedeljek, 27.6.2022, ob 10:00 @ različne zunanje lokacije – zbirno mesto na Koroški cesti 18

Barbara Kukovec in Katja Kosi – SESTRSKE MISIJE

misija

Katja Kosi … STOP

Barbara Kukovec … STOP

Sostorilki, sodelavki in prijateljici … STOP

Skupaj ... STOP

Vračanje na isto lokacijo … STOP

Uporaba različnih performativnih strategij … STOP

Zastavek teles ... STOP

Psi lajajo, karavana gre dalje … STOP

STOP …

STOP …

STOP …

Katja Kosi in Barbara Kukovec sta sodelavki in prijateljici, ki v procesu Sestrske misije postajata sostorilki. Skupaj preizkušata, ali je 21. stoletje lahko stoletje dialoga in ne monologa, kot se zdi za 20. stoletje, zato zapuščata klasični prostor uprizarjanja - oder - in se podata v javni prostor. S kratkimi performativnimi misijami bosta prekinjali ustaljen tok vsakdana in zastavili svoji telesi, da bi skupaj z mimoidočimi praktično preizpraševali “kaj in zakaj delamo, kar delamo” ter kakšen je zastavek posameznih ter družbenega, kolektivnega telesa v času in prostoru, v katerem živimo. 

Posamezne misije bodo preigravale različne formate uprizarjanja od razgovorov z naključno publiko, improvizacij na specifične teme, postavljanje živih skulptur ... Naj se proces začne!

 

Zasnova in izvedba: Katja Kosi in Barbara Kukovec

Koprodukcija: Društvo Nagib in Zavod Rizoma

Partnerji: GT22

Picture2.jpg

Katja Kosi je plesalka, performerka in prevajalka. Ob študiju angleščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je izobraževala v okviru različnih programov na področju sodobnega plesa v Sloveniji in tujini. Kot plesalka je med drugim sodelovala s koreografinjami kot so Maja Delak, Mateja Bučar, Andreja Podrzavnik, Stephanie Cumming, Magdalena Reiter. Občasno sodeluje s kolektivom Feminalz v tehnoburleski Tatovi podob. Poleg dolgoletnega prevajanja na področjih, povezanih s sodobnimi scenskimi umetnostmi, je ustvarila dve avtorski predstavi (2008, 2014) ter eno v soavtorstvu (2019). Decembra 2020 je sodelovala v prvi izvedbi Performativnih gest #1 z dvodnevnim dogodkom Dovolj / Nikoli Dovolj, ki je nastal v soavtorstvu z Barbaro Kukovec.

Barbara Kukovec je performerka, igralka in plesalka, ki se v zadnjem času posveča tudi vizualnim medijem in še posebej fotografiji. Diplomirala je na ljubljanski AGRFT, magistrirala pa iz študija igre na Goldsmith College v Londonu (2006), kjer je živela več let, trenutno pa ustvarja in biva v Mariboru. V tem času pa je ustanovila Zavod Rizoma, ki deluje na podeželju in povezuje umetnost, naravo, tehnologijo... Na podlagi njenega celostnega pristopa k tematiki, ki jo ponavadi v svojih delih obravnava, lahko vsakič znova pričakujemo (in tudi dobimo) povsem samosvoj performativni izraz. Zmožnost doseganja presežkov in poglobljen analitični pristop, tako na ravni posameznega kot kolektivnega, odlikuje delo Barbare Kukovec tudi pri projektih Vie Negative (Izhodiščna točka: Jeza, Še, Bi ne bi, Viva Verdi in Štiri smrti), v katerih s svojo izredno močjo telesne prezence skoraj vedno briše meje med subjektom uprizoritve in uprizoritvijo subjekta. Delala je z vsemi pomembnimi režiserji in avtorji tako pri nas kot v tujini kot na primer: Dragan Živadinov, Bojan Jablanovec, Ema Kugler, Katarina Stegnar, Ivan Peternelj, idr.

bottom of page