top of page
Search

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu*


Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Srede med 22. 2. in 24. 6. 2023 ob 17. uri MMC KIBLA in Kulturni inkubator - studio<Vizualija> Levo: P L A T EA U R E S I D U E, Terra Ignota, 2021, zajem zaslona, z dovoljenjem avtorja in avtorice. Desno: Arhiv Barbare Kukovec, 2021.Letošnjo edicijo bralnega krožka z naslovom Umetnost življenja na uničenem planetu* pripravljamo NAGIB in KIBLA v sodelovanju z umetnico Barbaro Kukovec in filozofinjo dr. Majo Pan. Srečanja bodo potekala vsaka dva tedna, ob sredah od 22. februarja do 24. junija 2023 v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in v studiu Kulturnega inkubatorja (Koroška cesta 18).


V dobi, ki jo večkrat označujemo z izrazom »antropocen«, se nam mnogim zastavlja vprašanje, kako najbolje uporabiti obstoječe raziskave, vednost in znanja, da bi omejili ali ustavili uničujoč učinek človekovega delovanja na okolje, na krajino, na žive in nežive sestave, na človeška ter predvsem na nečloveška bitja. Pri tem vidimo pomembno vlogo umetnosti, ki se skupaj s sodobnimi teorijami že vrsto let spopada s tem, kako preživeti in kako dopustiti preživetje tudi ostalim.


Srečanja smo zato zasnovali kot večplastni dialog v dveh delih, v katerih povezujemo različna področja sodobne umetnosti – vizualne, intermedijske in uprizoritvene, in se naslanjamo na izbrana teoretska besedila. Oba dela, eden koncipiran s strani KIBLE in drugi s strani NAGIBA, bosta potekala izmenično.

V KIBLINEM delu se bomo posvetili podrobnemu branju knjige Against the Anthropocene umetnostnega zgodovinarja in kritika T. J.-ja Demosa, ki z analizo sodobne vizualne kulture kritično reflektira termin »antropocen«, ki ne zaznamuje objektivno poimenovano geološko periodizacijo, ampak ideološko podpira neoliberalno monetizacijo narave, antropocentrično politično ekonomijo in potrjuje geoinženiring kot najprimernejšo – a verjetno pogubno – metodo spopadanja s podnebnimi spremembami.

V NAGIBOVEM delu se bomo neposredno vključili v živ ekosistem umetniškega procesa Barbare Kukovec, pri čemer bodo izbrana besedila Donne Haraway, Timothyja Mortona, Dominiqa Laporta, Anne Tsing idr. služili kot iztočnica za razmislek in pogovor o izčrpavanju, ekologiji, skupnosti, metodologijah umetniških procesov, snovanju umetniških del itd.


Bralni krožek je zasnovan kot odprti prostor srečevanja, dialoga, pogovora in skupnega učenja o ekoloških, družbeno-političnih in aktivističnih temah. Namen skupnega branja izbranih besedil in kolektivne refleksije je spoznavanje širokega nabora umetniških del ter izmenjava znanj. Bralni krožek je namenjen širšemu občinstvu, pri čemer se ne pričakuje strokovnega predznanja, ampak radovednost, želja po skupnem učenju ter deljenju znanja.


Več informacij in registracije udeležbe: ziva@kibla.org. Udeležba je brezplačna.Vljudno vabljeni_e!*Naslov je povzet po knjigi The Art of Living on a Damaged Planet (ur. Anna Lowenhaupt Tsing, Heather Anne Swanson, Elaine Gan in Nils Bubandt). Prevod naslova: Katja Kosi.


Bralni krožki potekajo v soorganizaciji KID KIBLA, Društva NAGIB (zanj Petra Hazabent) in

Zavoda RIZOMA Ostali soorganizatorji: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje KODA MODRO in

MKC - Kulturni inkubator Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor in Zavod za zaposlovanje RS

14 views0 comments

Comentarios


bottom of page