top of page
Search

Milan Tomášik: Telo skozi dinamiko // “Nagib k študiju” (29.,30.5.2021)

V mesecu maju, natančneje zadnji vikend, 29. in 30.5.2021, pripravljamo še zadnje intenzivno srečanje znotraj sklopa “Telo skozi dinamiko” kot del izobraževalne platforme “NAGIB k ŠTUDIJU”


2. SKLOP – TELO SKOZI DINAMIKO, kjer postopoma dodajamo hitrost, premagujemo gravitacijo in iščemo izzive v koordinaciji. Tla so zgolj še užitek odriva. Pospeški, vzdržljivost in vsekakor hitrejši pulz. Gib nas v svoji polnosti, dinamiki in moči pelje do naslednjega ovinka… kamor nas bo tokrat odpeljal plesalec in koreograf Milan Tomášik.



VESELE NOGICE, IGRIVA PRISOTNOST Na seminarju / dvodnevnem ustvarjalnem srečanju se bomo osredotočali na izvedbo, ki nam omogoča, da smo živi v kateremkoli materialu, pa naj bo to improvizirano ali vnaprej pripravljeno. Klas / delavnica Vesele nogice je strukturiran skozi različne tehnične vidike plesa: ritem, melodijo, hitrost, vaje vzdržljivosti, koordinacijo različnih telesnih delov in odnos med njimi, telesno napetost, ki neposredno vpliva na naše izražanje, vrtenje in skoke… Začeli bomo iz samega telesa, od znotraj in raziskovali posamezne možnosti od maksimalne napetosti do popolne sprostitve. Tako nastane stanje avtonomnega, poetičnega telesa, kjer se um in telo združita. V medsebojni interakciji arhitekture telesa, prostora, stanja določene mišične napetosti in dane hitrosti ustvarjamo predpogoj za igrivo kompozicijo. Nastopanje je stalen dialog med vašim notranjim jazom in zunanjim svetom ter kontekstom, v katerem ste: prostor, ljudje in čas. Živahnost, polnost, igrivost, zaupanje in ritem so pravi pokazatelji.


BIOGRAFIJA: Milan Tomášik (1981, Slovaška), mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog, od leta 2004 živi in ustvarja v Sloveniji. Ples je študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju, ki jo vodi Anna Teresa de Keersmaeker (Rosas). Leta 2001 se je kot štipendist Dance Web programa udeležil dunajskega festivala ImpulsTanz. Z mednarodno uspešno skupino Les SlovaKs, katere soustanovitelj je, je soustvaril tri celovečerne predstave: Opening Night, Pot domov, Fragments. V Sloveniji je sodeloval z različnimi koreografi: Iztok Kovač, Maja Delak, Mala Kline, Barbara Novakovič Kolenc, Tanja Skok, Snježana Premuš, Magdalena Reiter in s številnimi drugimi. Raznovrstne so tudi njegove pedagoške izkušnje, ki segajo od vodenje plesnega izobraževanja in izpopolnjevanja za profesionalne plesalce v skupinah kot so Theater Bielefeld, En-Knap Group, Ultima Vez, Štúdio Tanca, Plesni Teater Ljubljana, The Place (London), SEAD (Salzburg), DOCH (Stokholm), Scenekunstskole (Kobenhavn), AMEU (Ljubljana), ADU (Zagreb), do izpeljave številnih delavnic na temo sodobnega plesa v Sloveniji in tujini, ter ljubiteljskega izobraževanja v okviru JSKD v Ljubljani in Mariboru. Milan tudi ustvarja kot gostujoči koreograf (commissioned work) za tuje gledališča in ansamble, leta 2018 je ustvaril predstavo Intrecciato za gledaliče Scenario Pubblico na Siciliji. Leto kasneje je ustvaril Pokrm (Jedača) za Slovaško-češko ekipo tri4, s slovensko premiero v Plesnem teatru Ljubljana februarja 2020. Leta 2014 je ustanovil plesno skupino Milan Tomášik & Co s katero je ustvaril tri celovečerne predstave: Sezona Lova (2014), Silver Blue (2015) in Fight Bright (2018). www.milantomasik.com


PRISPEVKI za sklop “Nagib k študiju” oz. dvodnevno / vikend delavnico: – redna cena 15 eur na dan oz. 30 eur vikend / dvodnevno srečanje, – za člane različnih plesnih šol, samozaposlene, študente in dijake velja posebna cena: 10 eur na dan oz. 20 eur vikend / dvodnevno srečanje.


Zaradi trenutne situacije in potrebnih ukrepov proti širjenju koronavirusne bolezni vas prosimo, da nam prihod na posamezne dogodke najavite na info@nagib.si. Število mest je omejeno!


——————————————————————————————————————————————

Produkcija: Društvo Nagib (zanj Petra Hazabent) Zasnova in koordinacija “Nagib k študiju”: Anja Bornšek Koprodukcija: Lutkovno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor Podpora: Mestna občina Maribor

15 views0 comments
bottom of page