3D Hand Sculpture

onas

Društvo Nagib se je razvilo iz 10 let trajajočega Mednarodnega festivala sodobnega plesa NAGIB, ki je od leta 2005 naprej v Mariboru gostil mlade, obetavne in priznane ustvarjalce. V zadnji letih se je Nagib začel postopoma odmikati od opredelitve in izvedbe »klasičnega festivala«. Svoj participatorni koncept je vztrajno nadgrajeval in se spreminjal proti vse večjemu odpiranju k posameznim avtorskim estetikam in umetniškim procesom. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom, da je lahko festival »pot« k novim produkcijskim oblikam in ne zgolj prikaz že nastalih, je bilo tisto vodilo, ki je snovalke in snovalce Nagiba v letih njegovega obstoja vodilo k iskanju novih form in oblik. Vzpostavila ga je mariborska sodobna plesalka, koregrafinja in tango plesalka Vlasta Veselko. 

V letu 2014 je društvo Nagib presrtukturiralo koncept festivala, in sicer vzpostavili smo inkubator, ki skozi ustvarjalne in produkcijske procese podpirala mlade in uveljavljene ustvarjalce. Razširitev participatornega koncepta predstavlja vzpostavitev kontinuiranega prikaza oziroma 1. Sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” v Mariboru. Sezona predstavlja prvi poskus rednega mesečnega programa s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru nasploh do sedaj in se odvija v prostorih in v sodelovanju z Narodnim domom Maribor. Poleg omenjenih programskih sklopov smo delovali tudi mednarodno in med leti 2013 in 2015 izpeljali umetniško izmenjavo med Avstralijo, Slovenijo in Hrvaško.

 

V letu 2015 je producentka, vodja sezone in predsednica društva, Petra Hazabent, prejela nacionalno nagrado Ksenije Hribar v kategoriji producent, za posebne dosežke, v katere spadajo tudi programi Nagiba, podeljeno na 7. Bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica.

Sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti »Nagib na oder« smo leta 2015 nadgradili s posebnim sklopom  »Nagib na radio«, ki se odvija v mediju radijskih oddaj in nastaja v sodelovanju s platformo Glas podzemlja. Ključna intenca te dopolnitve je – zraven osnovnega kontinuiranega programa sodobne plesne in performativne produkcije – v mariborskem prostoru ponuditi in spodbuditi tudi kritiško refleksijo umetniške produkcije in nanje vezanih tematik. V mariborskem prostoru, kjer so sodobne uprizoritvene umetnosti relativno slabše zastopane poskušamo zapolniti manko refleksije, kontekstualizacije in teoretizacije sodobno-umetniške produkcije.

Več o zgodovini v arhivu.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Program po sezonah (od začetka do sedaj)

 

1. sezona NAGIB NA ODER 2014/2015

September 2014 / junij 2015 – Prva sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Narodnem domu Maribor

Nagib se v letu 2014 postavlja na oder. S tem razširja svoj participatorni koncept v smeri tistega, kar kulturi v Mariboru manjka, in vzpostavlja kontinuiran prikaz sodobnih uprizoritvenih praks z umetniškim programom: Nagib na oder.

Oder kot obliž, kot refleksija današnjega časa, kot “prva pomoč” za mariborsko neinstitucionalno kulturo in umetnost. Nagib na oder bo v prostorih Narodnega doma od septembra 2014 do junija 2015 enkrat mesečno prikazal intrigantne predstave sodobne uprizoritvene umetnosti, s čimer zapolnjuje umetniški in prostorski manko.

Kot preddogodek otvoritvi nove sezone se bo v Mariboru med 24. avgustom in 6. septembrom odvijal ustvarjalni inkubator, na katerem bodo sodelovali slovenski in tuji ustvarjalci. Inkubator sledi logiki podpiranja in povezovanja ustvarjalcev različnih generacij skozi njihove umetniške procese in ponuja možnost intenzivnega ter poglobljenega dela. Vpogled v njihova dela, ki nosi naslov »Dogodek v mestu«, bo pod taktirko režiserja Simona Belaka potekal 5. septembra.

Udeleženci desetdnevnega mednarodnega ustvarjalnega inkubatorja bodo April Veselko, Ajda Tomazin, Jan Rozman, Alja Ferjan, Katja Kosi in Tomaž Tomljanović iz Slovenije, trije predstavniki zasedbe Fingersix – Marta Navaridas iz Španije, Dani Brown iz Amerike in Sofia Marvagani iz Grčije, v okviru slovensko-hrvaške in avstralske izmenjave pa bomo gostili še Jess Devereux in Zaimon Vilmanis iz Avstralije ter Josipo Bubaš iz Hrvaške.

 

V sezoni 2014/2015 so bili z nami:

Zapiranje ljubezni: Ivica Buljan – režija; Marko Mandič, Pia Zemljić – igra / Mini Teater
;

Asemblaža za eno telo: Rhiannon Newton (Avstralija)
;

Avdicija za producente: Ajda Tomazin, Društvo Nagib
;

Ampak jutri: Katja Kosi, Samo Pečar (glasba), Društvo Nagib
;

Tatovi podob: Feminalz: Crucial Pink, Mad Jakale, Mathilde Buns, Tristan Bargeld, Frau Strapatz, H. P. D. (Hormonal Perturbator in Decay), Cica-San, Zavod Emanat // v sodelovanju s Festivalom Drugajanje / Bunker;

LAB: Kako? (uprizarjanje): Katja Legin, Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Nataša Živković, Nina Fajdiga Federacija Deluje;

Neforma 38: Tina Dobaj, Daniel Marinič (glasba), Zavod Sploh;

Balet upora: Leja Jurisic & Petra Veber (Pekinpah / Kink Kong)
;

Hit / This is not a hit: Matej Kejžar, Marjan Stanić (bobni v živo), (Pekinpah / Kink Kong)
 in

Sad Sam Lucky: Matija Ferlin, Emanat Zavod.

V sezoni 2014/2015 podpiramo ustvarjalne procese in postavljamo temelje za kvalitetnejšo in redno mesečno ponudbo sodobnih uprizoritvenih predstav v Mariboru. Čas je, da v Mariboru zapremo romantični pogled na umetniško-kulturno ponudbo in v živo izkusimo sodobne uprizoritvene prakse tega trenutka. V sodelovanju z Narodnim domom in ostalimi slovenskimi, tujimi ustvarjalci in producenti postavljamo temelje za kvalitetnejšo in redno mesečno ponudbo sodobnih uprizoritvenih predstav v Mariboru.

 

Produkcija: Društvo Nagib

Koprodukcija: Narodni dom Maribor

Umetniška zasnova in vodenje: Petra Hazabent

Teksti: Anja Bunderla, Andreja Kopač in Špela Oberstar

Pomoč in svetovanje: Vlasta Veselko, Katja Kosi, Marko Brumen (ND)

Vizualna podoba, zasnova in izvedba vizualno-scenskih dogodkov: Matej Jarc in Tomaž Tomljanović

Odnosi z javnostmi: Anja Bunderla

Partnerji: SiGledal, Britt Guy (AUS – samostojna producentka), Gledališče Glej, Zavod Bunker in Festival Drugajanje, JSKD, DSPS -Festival Gibanica, Mreža sodobnega plesa, …

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti ( 2015/2016 ):

 

// Nagib na oder 2015

Sezono smo lani septembra otvorili z norveško predstavo “Poslednji zapiski”, v izvedbi Ann-Christin Berg Kongsness, Ingrid Berger Myhre, Lasse P. Nøsted ter Alex-a Zakkas. V oktobru smo nadaljevali v mednarodnem duhu, ko smo že tretje leto zapored gostili avstralsko-hrvaško-slovensko izmenjavo, del katere so bile plesalke in koreografinje Ina Sladić, Liesel Zink in Kelly Drummond Cartoon. V sodelovanju s festivalom Drugajanje (Zavod Bunker in 2. gimnazija Maribor) smo v novembru uspeli kar dvakrat napolniti veliko dvorano Narodnega doma Maribor, in sicer z izjemno predstavo “Vse, kar smo zamudili, medtem ko smo živeli” v zasnovi in izvedbi slovenskega kolektiva BETON Ltd. ( Katarina Stegnar, Primož Bezjak in BrankoJordan).

// Nagib na radio + Nagib k teoriji

November je bil mesec, v katerem smo sezono nadgradili še z dodatnim programskim sklopom “Nagib na radio”, ki si v sestavi Alje Lobnik, Kaje Kraner in Katje Kosi prizadeva za kritiško refleksijo umetniške produkcije. V 2. sezoni so tako nastali štirje zvočni zapisi, ki so bili predvajani na Glas Podzemlja, frekvencah RadiaCona in tudi Radia Maribor. Do oddaj lahko dostopate tudi na našem zvočnem arhivu: https://soundcloud.com/nagib-maribor

K zvočnim zapisom smo priključili še en novi programski sklop “Nagib k teoriji” v okviru katerega smo decembra lani izvedli prvo predavanje, pod naslovom “Socialna koreografija kot vadbena strategija in prostorski dispozitiv mesta Maribor”, ter še bralni krožek v okviru katerega so se brali fragmenti knjig “Socialna koreografija” (Andrew Hewitt) in “Javna sfera kot performans” (Bojana Cvejić in Ana Vujanović). Zasnovo predavanj in bralnih krožkov so vzpostavili Pia Brezavšček, Robert Bobnič, Rok Bozovičar in Alja Lobnik (kolektiv SIC!) v sodelovanju s KUD Anarhiv.

 

// Nagib na oder 2016

V leto 2016 smo vstopili z eko-futuristično predstavo “Senzasenso” Jana Rozmana v sodelovanju s plesalko Aljo Ferjan (produkcija Kink Kong / Pekinpah). Predstava je bila hkrati del programa 31. Zimske plesne šole v organizaciji JSKD-ja.

Z avtorskim projektom “Generacije” (Tin Grabnar, Kim Godec, Ajda Godec, Žiga Hren, Eneja Urnaut in Luka Kuhta), ki je na Festivalu Vizije v Novi Gorici prejel glavno nagrado za najboljšo predstavo v celoti, smo v marcu štirikrat razprodali mali oder Narodnega doma, v mesecu maju pa smo ob podpori Mednarodne mreže za ples in performans Avstrija (INTPA) in Avstrijskega kulturnega Foruma Ljubljana v Maribor pripeljali še mednarodno predstavo “Dvoboj” avtoric Marte Navaridas, Irine Karamarković ter Adine Camhy.

Produkcija- Društvo Nagib

Koprodukcija – Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor

Umetniško vodstvo in produkcija – Petra Hazabent

Odnosi z javnostmi : Anja Bunderla in Katja Kosi

Oblikovanje: Ajda Tomazin

Oblikovanje prostora in izvedba spremljevalnih dogodkov: Tomaž Tomljanović

Fotografija: Ramaida Osim

Svetovanje in posebne zahvale : Dualik Street-Fashion in Vlasta Veselko.

Partnerji – Bunker, Pekarna Magdalenske Mreže, Škratova ČitalnicaKUD Anarhiv, JSKD (Zimska plesna šola), Glas Podzemlja, RadioCona in Radio Maribor.

Finančna podpora: Ministry of Culture RS, INTPA – International Contemporary Performing Arts Network Austria, Austrian Cultural Forum Ljubljana and Municipality of Maribor.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

3. SEZONA SODOBNIH UPRIZORITVENIH UMETNOSTI (2016 / 2017) 

Zasnova in vizija sezone, ki ji sledimo že od samega začetka, je v Maribor pripeljati tako domače kot tuje vrhunske umetniške predstave s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti ter na tak način kvalitetno zapolniti in spodbujati tovrstno programsko praznino. 

V zadnjih dveh sezonah se je Nagibov program v svojih prizadevanjih premaknil naprej, z odra, ter svoj program razširil še na področje spodbujanja kritike in teorije, pri čemer je lansko sezono nastajal Nagib na radio, letošnjo sezono pa v sodelovanju z Zavodom Bunker in 2. gimnazijo Maribor tudi Kritiška šola Drugajanja in Nagiba. Program, ki je bil namenjen predvsem mladim, je bil organiziran kot abonma, v katerem so se prepletale predstave Drugajanja, Nagiba ter drugih izbranih predstav v Ljubljani, med drugim tudi obisk 8. bienala sodobnih plesnih umetnosti Gibanica v Ljubljani. Kritiški šoli sta mentorsko sledili kritičarki in publicistki Alja Lobnik ter Kaja Kraner, v povezavi s posameznimi predstavami pa smo gostili tudi zunanje strokovnjake in ustvarjalce. Tako so nastali teksti, ki smo jih zbrali in ob skorajšnjem koncu sezone tudi objavili na naši spletni strani. (Klikni tukaj.)

Da se “Nagib na oder” nenehno premika, potrjujeta tudi 3. sezona in njen kuratorski koncept drugače osmišljenih “institucionalnih in infrastrukturnih pogojev”, s katerim smo gledališki prostor iskali mimo odra ter tako poskušali najti načine, kako klasični gledališki prostor našega podmestja, tj. Narodnega doma Maribor, uporabiti na čimbolj različne možne načine. Na podlagi letošnjega kuratorskega koncepta je nastala tudi vizualna podoba oz. umetniško delo “Building as a performance” / Gledališki prostor kot performans vizualne umetnice Metke Golec a.k.a. Toni Soprano.

V duhu raziskovanja gledališkega prostora smo sezono začeli najprej z “otvoritvenim jam-om”, s projektom Obetavno!, avtorjev Abramovici, Grom in Hrvatin, pri čemer je bil prostor malega odra navdih za uprizarjanje in komuniciranje glasbenika, performerja ter intermedijskega umetnika oz. režiserja. Hkrati smo ponovili najbolj obiskano predstavo 2. sezone, tj. “neustrašni” gledališki eksperiment Generacije dijakinj in dijakov Prve gimnazije Maribor (Ajda Godec, Kim Godec, Žiga Hren, Luka Kuhta in Eneja Urnaut) v režiji Tina Grabnarja. Zgodila ste se tudi radijski dogodek v Glas podzemlja ter okrogla miza na temo avtorskih pravic v času Festivala mladi Maribor, MKC. Z naslednjo predstavo Ich kann nicht anders, je sledila selitev v malo plesno dvorano v pritličju, kjer smo kolektivu Beton Ltd., ki ga sestavljajo Katarina Stegnar, Primož Bezjak ter Branko Jordan, postavili nekakšen malce kaotičen “bunker”, iz katerega je Katarina, v kontrapunktu med popolno intimo in odzveni globalnih dogodkov, na ulico dobesedno skočila. Snježana Premuš in Rok Vevar sta s projektom Poíesis sebstva, ki je strukturiran v serijo situacij, ki aktivirajo gledalce, popeljala po kletnih in dvoriščnih prostorih Narodnega doma Maribor ter jih izpostavila nepozabljivim izkustvenim možnostim pretvorb telesa v jezik in jezika v telo. V mesecu maju smo v idealni družbi dveh drznih in vznemirljivih uveljavljenih slovenskih plesalk, Leje Jurišič in Teje Reba, posedali okoli zlate postelje plesnega performansa Ideal, s katere sta zasliševali življenja bolj ali manj znanih moških figur, ob vsem tem pa nas zabavali ob razkrivanju prikritih ali odkritih povezav med žensko seksualnostjo in patriotizmom.

Umetniška / vizualna zasnova 3. Sezone »Nagib na oder«, pod kuratorskim konceptom »Gledališki prostor kot performans« // Building as a performance«, katerega je oblikovala vizualna umetnica Toni Soprano, pa je med drugim prejel priznanje za odlično slovensko oblikovanje na 8. Bienalu slovenskega oblikovanja Brumen! Gre za prestižno priznanje in festival na katerem je bilo nastalo delo tudi razstavljeno, in sicer v Narodni galeriji v Ljubljani, 23.10.2017.

Produkcija- Društvo Nagib

Koprodukcija – Narodni dom Maribor

Kuratorska strategija in produkcija – Petra Hazabent

Odnosi z javnostmi : Anja Bunderla 

Oblikovanje: Toni Soprano

Avtor spremljevalnega programa in kreativno so-vodenje sezone: Tomaž Tomljanović

Finančna podpora: Ministry of Culture RS and Municipality of Maribor.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

4. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” tudi kot razstava in kritična intervencija

 

Društvo Nagib od leta 2014 v koprodukciji in na odrih javnega zavoda Narodnega doma Maribor izvaja prvi repertoarni oziroma celoletni program na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru, s poudarkom na prikazu predstav, ki nastajajo na nevladni sceni. Ob odrskem programu se izvajajo tudi različna teoretska srečanja, ki te reflektirajo, kontekstualizirajo in zgodovinijo, s tem pa zapolnjujejo manko izginjajočega prostora kritike in predstavljajo nove diskurzivne prostore.

Letošnjo sezono 2017/2018, že četrto (4!) po vrsti, bomo uokvirili z vprašanjem t.i. produkcije prostora, ki se bo manifestiralo z raztezanjem prostora gledališkega dispozitiva skozi proces razstavljanja predstav. Materialnost predstave, njena zvočnost in korporealnost bodo s svojimi sledmi kreirale razstavo, ki bo prostorsko umeščena v predprostor in klub Malega odra v Narodnem domu. Takšno uprostorjenje sezone je hkrati postajajoči sprotni arhiv, ki pa ne bo nastajal samo skozi vizualizacijo. Razstavljanje predstav bo namreč podložila še diskurzivna platforma s predavanji in pogovori, ki bodo skušali razstaviti faze in metodologije dela. Ustvarjali bomo novi prostor kot prostor komunikacije ter asemblaž arhiva, razstave in refleksije.

Srečanja bodo razdeljena v dva dela, v uvodno kratko predavanje, ki bo do določene mere kalibriralo gledanje predstave, hkrati pa bo skozi perspektivo produkcije prostora bolj ali manj svobodno prehajalo v samostojno predavanje. In srečanje po predstavah, ki bo ob aktivnem sodelovanju občinstva skozi različne vključevalne formate ponudilo mesto za premišljevanje, pogovore in razstavljanje.

Otvoritev 4.sezone “Nagib na oder” bo zaznamovala “Prva altruistična predstava” režiserja in vsestranskega umetnika Mareta Bulca v sodelovanju s Festivalom Drugajanje in v času Kulturnega bazarja.

Ostali program objavljen v kratkem!

Vabljeni pod mesto!

Produkcija- Društvo Nagib

Koprodukcija – Narodni dom Maribor

Kuratorska strategija in produkcija – Petra Hazabent

Odnosi z javnostmi : Anja Bunderla 

Oblikovanje: Toni Soprano

So-ustvarjalec programskega sklopa sezone »produkcija prostora«:Tomaž Tomljanović

Finančna podpora: Ministry of Culture RS and Municipality of Maribor.