top of page
Search

----------PREKINJAMO PRENOS----------- NAPOVEDUJEMO novo edicijo BREZODRA!

Updated: Mar 13, 2023Na sporedu v SOBOTO, 18.3.2023, od 12:00 naprej @Mreža prizorišč: Kulturni inkubator – studio, razstavišče in arhiv GT22 – avla, knjižnica in arhiv, Kibla Portal, gozd idr.

Izklopite vse (digitalne) naprave, vzemite si čas in se nam v živo pridružite navečurnem prepletu raznovrstnih teritorijev podob, zamisli in formatov ustvarjalnega in skupnostnega udejanjanja!

SKUPNOST USTVARJALCEV: Tery Žeželj in Alicia Ocadiz, Anja Bornšek, Vesna Bukovec, Ana Čigon in Tia Čiček, Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva, All the children – Petja Golec Horvat, Lan Žiga Anderlič, Jerca Smrečnik in Simona Bobnar Radenković (z umetniško podporo Petje Labovića inToni Soprano Meneglejte), Andreja Kopač, Jaka Berger in Miha Šajina / Shekuza, idr.

BREZODRA je nadaljevanje lanskega in hkrati dolgoletnega Nagibovega procesa raziskovanja, eksperimentiranja, premišljevanja in uprizarjanja onkraj ustaljenih prostorov in produkcijskih struktur. BREZODRA je tokrat zasnovan kot večurna manifestacija različnih praks, formatov sobivanja in soustvarjanja, premislekov in diskurzov, namenjena iskanju ter preizpraševanju novih perspektiv in uprizoritvenih strategij, ki nastajajo ob premisleku o grajenju (novih) skupnosti in načinih drugačne prisotnosti, pozornosti in delovanja. Je zamisel in prispevek k razvoju novih modelov kulturne produkcije, ki se oddaljujejo od uveljavljenih sistemov produciranja in percipiranja umetniških del. Je poskus, ki gledalca vabi v izkustven vpogled v ustvarjalne metode, procese in (umetniško) delo nasploh.

BREZODRA = nagib v skupnostni ustvarjalni proces zaznavanja, preizkušanja, premišljevanja in udejanjanja / sprehod k čutnemu nagovoru gledalca / razstava in utopični počitek / večerja tekočih zgodb / manifest(acija) / v iskanju / v trajanju / pobeg pred znanim / drsenje po zvočnih brazdah / vstop v drugačen časovno-prostorski kontinuum / mrežni programski poskus novih produkcijskih struktur / peklenski žur / še neznano …

BREZODRA: ČASOVNO-PROSTORSKI NAPOVEDNIK

12:00 IZKUSTVENI UVOD v BREZODRA ... in kosilo - Anja Bornšek, Petra Hazabent / Nagib, ustvarjalci, gledalci

@KULTURNI INKUBATOR – studio (Koroška cesta 18) 14:00 ZVOK ŠAKALA / hodiperformativni zvočni sprehod

Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva

@zbirno mesto Kulturni inkubator (Koroška cesta 18 16:00 DELO V NASTAJANJU. UTOPIČNI POČITEK / slušni počitek in odprtje razstave Vesna Bukovec, Tia Čiček in Ana Čigon

@GT22 – avla, knjižnjica in blackbox (Glavni trg 22) 18:00 MNOGOVRSTNE POKRAJINE: VEČERJA TEKOČIH ZGODB

Alicia Ocadiz in Tery Žeželj @ KIBLA PORTAL 19:00 VINYL FABRIKA LIVE X CLOCKWORK VOLTAGE / drsenje po zvočnih brazdah Jaka Berger in Miha Šajina (Shekuza)

@ KIBLA PORTAL 20:00ŠE NEZNANO” edicija FUCKING HELL / odprti participatorniperformans

Kolektiv All the children - Petja Golec Horvat, Lan Žiga Anderlič, Jerca Smrečnik in Simona Bobnar Radenković (z umetniško podporo Petje Labovića inToni Soprano Meneglejte)

@ KIBLA PORTAL (Valvasorjeva ulica 40)

ZAPISI in TEKSTURE BREZODRA:

IZKUSTVEN UVOD v BREZODRA

... in kosilo - Anja Bornšek, v dialogu s Petro Hazabent / Nagib, ustvarjalci, gledalci... OB 12:00 @KULTURNI INKUBATOR – studio (Koroška cesta 18)

V procesu nastajanja... ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva

ZVOK ŠAKALA / hodiperformativni zvočni sprehod

Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva

OB 14:00 zbirno mesto @Kulturni inkubator (Koroška cesta 18)

Zvočno delo je zasnovano kot hodiperformativni zvočni sprehod, ki ga poslušalec posluša med sprehodom po polju ali gozdu. S sprehodom v naravo dosežemo tudi odvrnitev poslušalca od distrakcij in lažji fokus na to zahtevno poslušalsko delo, ki pa ob nedeljeni pozornosti nudi zvočno izkušnjo, ki ni zgolj kognitivna, ampak na telo deluje povsem fizično in se po organski poti dotakne tudi nezavednih aspektov našega odnosa do Drugega.

Izhodišče dokumentarne igre Glas šakala je študija primera migracijskih poti šakala, ki se v zadnjih desetletjih z Balkana širi proti srednji in vzhodni Evropi, naraščanje njegove številčnosti in prostorske razširjenosti pa sproža konflikte, povezane s človekovimi interesi. V seštevku različnih diskurzov, na terenu zajetih in komponiranih zvočnih krajin, avtorice premišljajo odnos med človeško kulturo in nečloveškimi vrstami, odnos, ki ga v mnogih dognanjih lahko neposredno prenesemo tudi na kateregakoli družbeno pogojenega Drugega. Posebno pozornost namenjajo raziskavi senzoričnega jezika, fizične izkušnje, ki jo piše zvok, tudi zvočnost besede.V iskanju nove perspektive, ki izumlja zvok, zmožen brez pokroviteljstva zastopati tega, ki glasu nima, se delo razpira v neko drugo organizacijo časovnosti, ki zahteva drugačen način prisotnosti, pozornosti, prisluha.

Število mest je omejeno. Prosimo, da za prijavo pišete na info@nagib.si

BIO:

SAŠKA RAKEF je dramatičarka in režiserka. Pomemben del njenega opusa so projekti, ki nastajajo na presečišču radijske in gledališke umetnosti, pa tudi tisti, ki temeljijo na raziskovanju in prevajanju radiofonskih principov in/ali principov glasbene kompozicije v režijsko-dramaturške postopke in postopke pisanja za gledališče in radio. Njeno delo je bilo predstavljeno na domačih in tujih festivalih, zanj je prejela več nominacij in nagrad.

BOJANA ŠALJIĆ PODEŠVA se kot skladateljica v svojem delu največ posveča raziskovanju zvoka kot entitete, ki vpliva na poslušalca fizično in vsebinsko; tako se njena glasba razpenja med popolno abstrakcijo in kompleksnimi semantičnimi govoricami. Prejela je več nagrad za koncertna dela, scensko in filmsko glasbo.

TINA KOZIN je študirala na Filozofski fakulteti, smer Primerjalna književnost in literarna teorija. Za svoje prvo diplomsko delo, Fikcijskost kot posebna oblika modalnosti, je leta 2002 prejela fakultetno Prešernovo nagrado. V središču njenih ustvarjalnih in znanstvenih zanimanj je bil že od nekdaj jezik s svojo zvočno in pomensko dimenzijo ter njuno interakcijo, v zadnjem času se mu vse intenzivneje pridružuje zanimanje za zvok kot tak, kot pojav, ki – bodisi pozitivno bodisi negativno – zaznamuje vse, kar je živo. Izdala je štiri odmevne knjige poezije, sodelovala je na številnih domačih in tujih festivalih, njena poezija je prevedena v devet tujih jezikov. Piše tudi predloge za igrane literarne oddaje in zvočno-poetične performanse.

-- Režija: Saška RAKEF Scenarij: Saška RAKEF, Tina KOZIN Glasba: Bojana ŠALJIĆ PODEŠVA Zvočno oblikovanje: Matjaž MIKLIČ Dramaturgija: Pia BREZAVŠČEK Terenska snemanja, ambienti in efekti: Matjaž MIKLIČ, Martin FLORJANČIČ Strokovna sodelavka: Petra VEBER Prevod: Sonja BENČINA, Špela BIBIČ, Pia BREZAVŠČEK Interpretacija: Barbara KRANJC AVDIĆ, Vesna JEVNIKAR, Blaž ŠEF, Nataša ŽIVKOVIČ, Aleksander GOLJA, Ivan LOTRIČ Produkcija: Ingrid KOVAČ BRUS (odgovorna urednica), Alen JELEN (urednik) Radio Slovenija, Program Ars & društvo za umetnost AVGUS, Ljubljana, 2020 Zahvala: Sebastijan LAMUT, M.Sc., Miha KROFL, Sc.D., Tomaž GRUŠOVNIK, Ph.D.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DELO V NASTAJANJU. UTOPIČNI POČITEK / slušni počitek in odprtje razstave

Vesna Bukovec, Tia Čiček in Ana Čigon OB 16:00 @ GT22 avla + knjižnica + blackbox (Glavni trg 22, Maribor)

Razstava bo na ogled do 7. 4. 2023

Vizualija: Ana Čigon, Izklop dela, 2022

Večletna umetniško-kuratorska raziskava na temo dela, premišljanja o pogojih deljenja znanja in iskanja alternativnih družbenih ter organizacijskih ureditev nosi začetke v snovanju razstave, ki je bila prvič na ogled novembra 2022 v Galeriji Škuc. S projektom avtorice iščejo odgovore na vprašanja: Kako naprej? O kakšni prihodnosti lahko razmišljamo? Kako lahko zgradimo skupnost? Ali znamo sodelovati? itd. Ob priložnosti odprtja razstave v GT22 in izvedbe dogodka v sklopu BREZODRA (Nagib) pripravljajo performativno branje z namenom krajšega počitka med celodnevnim dogajanjem. Angleško besedilo je nastalo po njihovih navodilih s pomočjo umetne inteligence. Črpa iz izbranih odlomkov znanega leposlovja, predvsem znanstvenofantastične literature in humanističnih besedil. Udeleženke_ci in tudi delavke_ci vabljene_i k počitku ob poslušanju nežnih, mestoma radikalnih, misli o utopičnih svetovih in skupnostih, ki bivajo onkraj zmožnosti našega okolja in družbenih ureditev.

BIO:

VESNA BUKOVEC (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je družbenokritična avtorica, ki se izraža v različnih medijih, pri čemer je poleg videa v ospredju predvsem risba.Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru. Deluje tudi na področju grafičnega oblikovanja in kuriranja videoumetnosti. Od leta 2015 je strokovna sodelavka Postaje DIVA, arhiva umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti pri SCCA-Ljubljana.

TIA ČIČEK (1992) ima magisterij iz umetnostne zgodovine in je kuriral_a razstave na lokalni in mednarodni ravni ter vzpostavljal_a alternativne procese in sodelovanja, ki prevprašujejo kuratorstvo. Zaradi zanimanja za sodobno umetnost tako v širšem kot tudi v lokalnem kontekstu se je v letu 2018 udeležil_a tečaja Thinking With Works of Art pod mentorstvom Ruth Noack in Grace Samboh v sklopu International Summer Academy of Fine Arts Salzburg ter leta 2020 zaključil_a Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti. Od januarja 2020 deluje kot umetniška vodja Galerije Škuc od julija 2022 skupaj z Laro Plavčak in Urško Aplinc vodi Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti.

ANA ČIGON (1982) ustvarja na področju umetniškega videa, filma in performansa. Njena družbenokritična dela naslavljajo teme, kot so zgodovinsko podreprezentiranost, spominjanje in javni spomeniki, LGBTQIA+ tematike, kritični pristop do neoliberalizma ipd. V dela pogosto vpleta elemente humorja, ironije in satire. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Kot videastka je prejela nagrado skupine OHO, njeni dokumentarni, eksperimentalni filmi in animacije pa so bili uvrščeni v tekmovalne programe številnih nacionalnih in mednarodnih filmskih festivalov.

Zahvala: Marie Andrée-Pellerin, Petri Kolmančič, Petru Dobaj / Kulturni center Maribor, mag. Emici Antončič / založba Aristej, Knjižnici Tete Rosa / Pekarna Magdalenske Mreže, dr. Maji Pen, Živi Kleindienst in vsem ostalim posameznicam_kom, ki so posodile_i knjige za knjižnico.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MNOGOVRSTNE POKRAJINE: VEČERJA TEKOČIH ZGODB

Alicia Ocadiz & Tery Žeželj

OB 18:00 @ KIBLA PORTAL (Valvasorjeva ulica 40)

FOTO: Branka Keser


… Bi rad_a okusil_a zgodbo o meni? … Nekateri pravijo, da sem pred časom izgledala drugače. Če želiš, ti lahko zašepečem vse različice moje preteklosti … Morda pa je moja zgodba zgodba o tebi. Spomnim se te tam, ali nekih podobnih bitij … Si bila tam? Večerja tekočih zgodb je zadnje od štirih poglavij raziskovalnega umetniškega projekta MNOGOVRSTNE POKRAJINE umetnice Tery Žeželj, ki se je otvorilo 21. decembra 2022. Vsako od poglavij se je odprlo na dan, ko se zamenja letni čas. Tokrat se bomo v Mariboru zbrali drugič, k ponovnemu poslušanju in pripovedovanju srečanj z neznanim, zgodb, ki nas vse prečijo.

Pridite lačni, bomo skupaj prebavljali!

Število mest je omejeno. Prosimo, da za prijavo pišete na info@nagib.si

BIO:

TERY ŽEŽELJ je dramaturginja in umetniška raziskovalka. Januarja 2022 je v Bunkerju začela dveletno raziskavo Mnogovrstne pokrajine, ki se v iskanju načinov za rekonceptualizacijo odnosa do okolja osredotoča na mnogovrstnost in mnogoterost med seboj povezanih in odvisnih teles, ki sooblikujejo pokrajine. Diplomirala je na programu Dramaturgija in študij sodobnih scenskih umetnosti na AGRFT, leta 2021 pa je na Univerzi v Utrechtu na smeri Sodobno gledališče, ples in dramaturgija končala magistrski študij z magistrsko nalogo More-Than-Human Practices: Feminist Environmental Potentials of Working with More-Than-Humans. Med študijem je v sklopu prakse urejala arhiv performansov v Framer Framed v Amsterdamu, kurirala predlog spremljevalnega programa uprizoritvenih umetnosti v Framer Framed in bila vključena v ustvarjalni proces How to Exit Reality (Attempt 1 of 19) avtoric Andree Božić in Julie Willms. Po zaključku študija je v času rezidence v Het Huis Utrecht skupaj z Madison Jolliffe začela daljšo umetniško prakso the day after yesterday. Od leta 2019 deluje kot urednica gledališkega lista v Gledališču Glej. Trenutno krmari med različnimi vlogami in odnosi: kot raziskovalka, piska, urednica ter dramaturška in produkcijska sopotnica v procesu z ustvarjalko Ainhoo Hernández Escudero.

Alicia Ocadiz

--

Ideja in izvedba: Alicia Ocadiz & Tery Žeželj

Oblikovanje zvoka: Blaž Pavlica

Producentka: Maja Vižin

Produkcija: Bunker, Ljubljana

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, ACT – Art, Climate, Transition, Evropska unija – Program Ustvarjalna Evropa: Kultura

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- VINYL FABRIKA LIVE X CLOCKWORK VOLTAGE / drsenje po zvočnih brazdah

Jaka Berger in Miha Šajina (Shekuza)

OB 19:00@ KIBLA PORTAL

Število mest je omejeno. Prosimo, da za prijavo pišete na info@nagib.si

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- “ŠE NEZNANO” edicija FUCKING HELL

Kolektiv All the children - Petja Golec Horvat, Lan Žiga Anderlič, Jerca Smrečnik in Simona Bobnar Radenković (z umetniško podporo Petje Labovića inToni Soprano Meneglejte)

OB 20:00 @ KIBLA PORTAL (Valvasorjeva ulica 40)

Število mest NI omejeno, zato pridite vsi na "peklenski žur"!! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za zaključek večera v trajanju bodo poskrbeli še Jaka Berger (Duf), Miha Šajina (Shekuza) in Dualik!

VABLJENI v BREZODRA!

-- Produkcija: Društvo NAGIB Kuratorski proces: Petra Hazabent v odprtem dialogu z Anjo Bornšek, Toni Soprano, Tomažem Tomljanovićem, Andrejo Kopač, Barbaro Kukovec, Katjo Kosi, Miho Horvatom idr. Pomoč pri produkciji in promociji: Eneja Urnaut Vizualne intervencije: Toni Soprano Meneglejte Koprodukcija in podpora zamisli o Mrežnem centru: MKC Maribor - Kulturni inkubator, Fundacija Sonda - GT22, Lutkovno gledališče Maribor in Kulturna četrt Minoriti, Narodni dom Maribor Partnerji: Kibla PORTAL, Vinyl Fabrika Tehnična podpora: Marko Lük, Tomaž Tomljanović, Rob Canning, platformakonS Finančna podpora: Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo Zahvale: Petru Tomažu Dobrili za pomoč pri reševanju prostorske zagate v zadnjem trenutku, Marku Zidovu za tokrat žal neuspeli poskus sodelovanja pri organizaciji nočnega dogajanja brezodra / brezkluba, Petri Kolmančič za pomoč pri naboru literature in kontaktih ter vsem posameznicam_kom, direktorjem Marji Guček, Katarini Klančnik Kocutar in Vladimirju Rukavini za posluh pri zamisli o Mrežnem centru ter prostovoljcu Štefanu Alexu.

BROADCAST INTERRUPTION 

TO ANNOUNCE a new edition of BREZODRA!Scheduled on SATURDAY, March 18 2023, starting at 12 pm @Locations: Culture Incubator – studio, GT22 – lobby and library, Minoriti Church and Judgment Tower, forest or meadow etc.

Turn off your (digital) devices, take your time and join us for this multi-hour interweaving of different territories of images, ideas and formats of creativity and community actions.

CREATIVE COMMUNITY: Tery Žeželj and Alicia Ocadiz, Anja Bornšek, Vesna Bukovec, Ana Čigon in Tia Čiček, Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva, All the Children Are Insane – Petja Golec Horvat, Lan Žiga Andrelič, Jerca Smrečnik and Simona Bobnar Radenković with artistic assistance by Petja Labović, Andreja Kopač, Jaka Berger and Miha Šajina / Shekuza.

BREZODRA (Eng: without stage) is a continuation of Nagib’s last year and year-long process of researching, experimenting, reflecting and performing beyond the confines of established spaces and production structures. This edition of BREZODRA has been developed as a multi-hour manifestation of different practices, formats of coexistence and co-creation, reflections and discourses that aim to explore new perspectives and performance strategies that emerge from reflecting on building (new) communities and creating a different presence, attention and action. BREZODRA is an idea and a contribution to the development of new models of cultural production that deviates from the established systems of production and perception of artworks. It is an experiment that invites the viewer to directly experience the creative methods, processes and (artistic) work as a whole.

BREZODRA = common creative process of perceiving, experimenting, reflecting and acting / sensory walk / exhibition and utopian resting place / liquid stories dinner / manifest(o)ation / in search / in duration / fleeing the known / drifting on sound grooves / entering another time-space continuum / attempting a network program of new production structures / hell of a party / still unknown …

OUTLINE:

12 p.m. physical introduction to BREZODRA by Anja Bornšek @ Culture Incubator – studio (Koroška cesta 18)

1 p.m. lunch in context or historicizing over lunch @ GT22 (Glavni trg 22)

2 p.m. The Sound of the Jackal / sensory walk by Saška Rakef, Tina Kozin,Bojana Šaljić Podešva (starting in GT22)

16:00 Work in Progress. Utopian rest / auditory rest and exhibition opening by Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon

18:00 Multispecies Landscapes: A Dinner of Liquid Tales - Alicia Ocadiz, Tery Žeželj

20:00 “Still unknown” edition FUCKING HELL by All the Children Are Insane(Petja Golec Horvat, Lan Žiga Andrelič, Jerca Smrečnik, Simona Bobnar Radenković with artistic assistance by Petja Labović and Toni Soprano Meneglejte)

21:30 Vinyl Fabrika: Faznbrifer Live X Clockwork Voltage / drifting on sound grooves by Jaka Berger and Miha Šajina / Shekuza

------ Production: Društvo Nagib Process of curating: Petra Hazabent in open dialogue with Anja Bornšek, Tomaž Tomljanović, Andreja Kopač, Toni Soprano, Barbara Kukovec, Katja Kosi, Miha Horvat etc. Production assistant: Eneja Urnaut Visual interventions: Toni Soprano Meneglejte Co-production and support to the idea of the network centre: MKC Maribor – Culture Incubator, Maribor Puppet Theatre and Minoriti, Fundation Sonda - GT22, Narodni dom Maribor Partners: Vinyl Fabrika, Platforma konS Technical support: Marko Lük, Tomaž Tomljanović, Rob Canning Financial support: Municipality of Maribor and Ministry of Culture

33 views0 comments

Comments


bottom of page